Florin Botescu este ”Nașul” evenimentului nostru sportiv. Este cel care cunoaște foarte bine zona Hășmașului pe care o cutreieră de mic copil. Cu sustinerea voluntarilor Asociatiei Juvenala, a conceput traseele pe care participanții le pot parcurge în 6 august 2022.
La școală a început pasiunea pentru schi alpin și alpinism, cutreierând munții în lung și în lat cu Ticu Lăcătușu (primul român care a cucerit Everestul). Situația s-a schimbat când a terminat armata fiind atras de o provocare ce părea atunci a fi un fleac: participarea la Maratonul București (1994). “Am terminat primii 42 de kilometri cu bagajul în spate! Pe atunci nu știam mai nimic despre atletism”.
“Viața este scurtă, dar dacă o trăiești cum trebuie, este suficientă” spune Florin care a adăugat activităților lui și alergarea montană.
„Dacă primele maratoane le-am alergat pe șosea, a venit vremea și trendul în care pasiunea pentru peisajele oferite de turul unui maraton de tip montan să fie tot ce am nevoie. Eco Marathon 2010 desfășurat la Moeciu mi-a dat dependență, rămânând până astăzi un catalizator al existenței mele. Entuziasmul de a ajunge în diferite zone montane și de a cunoaște noi trasee se intensifică după bifarea fiecărui maraton, iar provocarea vine însoțită de prilejul de a mă întâlni cu marea familie a alergătorilor montani din țară”.
„Prefer ca antrenamentul să nu fie tipic științific așa cum se obișnuiește acum; îl introduc în ritmul zilnic ca pe un stil de viață constant. Merg mult pe jos cu ruperi de ritm, iar când mă apropii de o competiție insist pe un volum mai mare de kilometri. Rezervele pe care le am de la schi și de la urcatul munților, tind tot timpul să își facă simțită apariția. Totodată, pregătirea fizică este foarte importantă, dar cea psihică reprezintă baza… Recent am terminat Ultramaratonul Apuseni (74km) în 11 ore și 30 de minute fără antrenament, partea psihică a câștigat degajat.”